Oké, deze dame is écht net moeder geworden! Hands up voor Deniece von Harras: ondernemer, Rotterdamse Zakenvrouw van 2017 én sinds november 2017 trotse mama van dochtertje Robin.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe bevalt het moederschap?

Uhm… Leuk! En verrassend! Leuk omdat ik het écht leuk vind en verrassend omdat ik verrast ben over wat het met je doet. Mijn vriend noemt me ineens een moederzwaan die met een sterk instinct voor haar kroost zorgt. Ik ben waakzaam over Robin, het moederschap heeft me zachter gemaakt.

Moest je erg wennen aan de nieuwe situatie toen Robin net geboren was?

Ik moest zeker wennen, vooral toen in weer aan het werk ging. Voordat Robin er was, ging ik pas naar huis als ik er behoefte aan had. Ik moet nu op tijd weg om Robin bij de crèche op te halen. Voor mij is dat een goede ontwikkeling. Pas nu weet ik hoeveel ik voorheen werkte. Ik heb het aantal uur teruggeschroefd en geef de uren die ik nu werk een zinvolle invulling. Ik moet trouwens ook nog steeds wennen aan het feit dat elke dag hetzelfde is, we hebben elke dag hetzelfde ritme. De 3 R-en zijn belangrijk voor ons, we hebben een vast ritueel. Spontane dingen gebeuren nog wel, maar Robin is daar leidend in.

Hoe vond je het dan om weer aan het werk te gaan?

Ik vond het heel fijn om weer te gaan werken. Ik ben ook vrij snel weer aan het werk gegaan, zes weken na de geboorte ongeveer. Ik heb mijn werk ook nooit helemaal losgelaten, dat wilde ik trouwens ook niet.

Hoe heb je de opvang voor Robin geregeld?

Op maandag en dinsdag gaat ze naar de crèche en woensdag is papadag. Op donderdag breng ik Robin naar haar opa en oma en ik haal haar daar vrijdag in de loop van de dag weer op. Zij vinden dit fantastisch, Robin is hun eerste kleinkind. En ik heb zo gelijk wat tijd voor mezelf, ideaal.

Deniece met Robin

Zijn er dingen waarvan je vroeger dacht dat je het nooit, maar dan ook echt nooit, zou gaan zeggen?

Alles is een cliché en alle clichés zijn waar, haha! En oh ja, het gaat snel, Robin is de mooiste en je moet je gevoel volgen.

Wat doe je wanneer je een dagje samen met Robin bent?

We blijven thuis lekker knuffelen of gaan naar buiten toe. Met vriendinnen koffie drinken of lunchen. Toevallig heb ik aardig wat vriendinnen die ook net bevallen zijn.

Welke Rotterdamse plekken bezoek je graag met je dochter?

Ik heb eerlijk gezegd nog niet heel veel plekjes ontdekt, maar Pierre, Croos en By Jarmush vind ik heel fijn. In het achterste gedeelte van 1nul8 kun je ook goed met een kinderwagen terecht. Picknick is ook één van mijn favorieten, maar daar kun je dan weer niet heel makkelijk met een kinderwagen naar binnen. Kleding voor Robin koop ik vaak online. Je moet er snel bij zijn, voor je het weet is het weer uitverkocht. En als ik niet online voor haar shop, dan slaag ik goed bij Little Indians, Little Department Store, H&M en Zara.

Mis je iets in Rotterdam nu je moeder bent?

Ja, zeker! Wat ik echt mis is dat er geen mogelijkheid is om te kolven of om je kind te voeden. Het kan niet in winkels en niet in horeca-gelegenheden, er is gewoon geen plek. Ik denk dat het belangrijk is dat het winkelend publiek in de binnenstad blijft en dat de doelgroep vrouwen moet worden behouden. Er valt volgens mij nog heel wat winst te behalen met kolfplekken of voedplekken. Daarnaast zie je bij veel horecagelegenheden dat het toilet en de verschoonruimte beneden in de kelder zijn. Dat zou wat mij betreft wel wat toegankelijker mogen zijn voor moeders, het is niet altijd handig om met je baby een steile trap af te lopen. En sommige horeca zijn op het eerste gezicht wel kindvriendelijk, ze hebben dan een kinderstoel, maar een verschoontafel is dan weer niet aanwezig. Zo jammer!

Hoe vind je het om met een kindje in het centrum van Rotterdam te wonen?

Ik vind het heel fijn! Robin heeft nu nog niet heel veel nodig en alles wat we nodig hebben, is dichtbij. Er zal een tijd komen dat ze buiten wil gaan spelen, dan kunnen we naar de speeltuin bij ons in de buurt. Ach ja, mensen die in de stad wonen weten dat ze vaak geen eigen privé buitenruimte hebben. Wil je dat niet? Dan is de binnenstad geen goed idee om te gaan wonen.

Wat wil je Robin voor later meegeven?

Zelfvertrouwen! En dat ze gelukkig is, want uiteindelijk wil je dat voor je kind. Gelukkig zijn bereik je door het hebben van zelfvertrouwen, van jezelf houden en door lief te zijn voor anderen. Ja, dat zou ik haar graag willen meegeven en dat het niet uitmaakt hoe iemand eruit ziet.

Foto’s: David Stegenga

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren