Daar is weer een nieuwe gerse mom! Dit keer Iris, Rotterdamse mom van twee, ondernemer én nieuwe blogger voor Kleine Rotterdammer.

Wat super leuk dat je gaat bloggen voor Kleine Rotterdammer, Iris! Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Iris, 33 jaar en getrouwd met Oscar. We hebben twee kinderen: Jurre (mei ’15) en Fien (juni ’17). We wonen nu nog middenin de stad, recht boven Dudok. Deze fantastische plek gaan we binnenkort verlaten voor een huisje uit 1887 in het oude dorp van Hillegersberg, dat momenteel helemaal verbouwd wordt. Ruim een jaar geleden ben ik mijn eigen coachpraktijk ‘De Ontmoetingsplek’ begonnen, waar mijn achtergrond als psycholoog en ervaring als trainer en consultant op het gebied van bevlogenheid en werk-privébalans samenkomen. Ik ben gespecialiseerd in persoonlijke coaching en psychologische coaching en coach veel mensen met coachvragen rondom stress, burn-out en balans.

Waarom heb je een jaar geleden besloten om voor jezelf te beginnen?

Eigenlijk ben ik altijd al een beetje een einzelgänger geweest als het op mijn werk aan kwam. Al vanaf het begin van mijn loopbaan heb ik rollen vervuld die heel zelfstandig waren, waarin ik mijn eigen koers kon bepalen. Ik werk wel erg graag samen en met mensen, maar heb de vrijheid wel heel erg nodig. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Bouwen aan iets van jezelf, het spreekt zoveel verschillende kanten van je aan. Voor een multipotentialite (ja, er is een woord voor de duizendpoot) is ondernemen eigenlijk echt een zegen!

Wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat moeders de meest efficiënte werknemers zijn?

Naast ondernemer ben je ook nog moeder. Hoe combineer je het moederschap met je bedrijf?

De vrijheid die je hebt als ondernemer past voor mij heel goed bij het moederschap. Ik bepaal mijn eigen agenda, ben verantwoordelijk voor mijn eigen succes. Ik heb een sterke behoefte aan de ruimte om af en toe gas terug te kunnen nemen. Even wat afstand te nemen van waar ik mee bezig ben, inspiratie zoeken op andere plekken, afwisseling aan te brengen in de vormen van inspanning die ik moet leveren. Als ondernemer kan dat wat makkelijker. Hierdoor ontstaat er ook ruimte voor mij en mijn gezin. Daarnaast is het belangrijk om continu te blijven prioriteren en afstemmen, zowel thuis als in je werk. Ik maak nu vaker de afweging of ik ergens wel echt bij aanwezig moet zijn, of dat afspraken niet korter of op een andere manier kunnen plaatsvinden. Wist je trouwens dat uit onderzoek ook is gebleken dat moeders de meest efficiënte werknemers zijn? Steek die maar in je zak! Ook besteed ik een aantal dingen uit: zo hebben we een fantastische schoonmaakster en laat ik iedere week de boodschappen bezorgen. Op die manier blijft er ook meer tijd over om kwalitatief aan de kinderen te kunnen besteden.

Mijn kinderen hebben meer aan een mama die echt de tijd neemt om met ze te spelen, dan opgevouwen kleding in de kast.

Hoe belangrijk is een goede balans voor jou en hoe zorg je voor balans?

Balans is heel belangrijk, volgens mij voor ieder mens. In mijn praktijk zie ik eigenlijk dat in 9 van de 10 gevallen ‘balans’ wel een thema is voor coachees. Het heeft voor mij te maken met durven kiezen voor jezelf, aangeven wat je echt belangrijk vindt en je grenzen leren aangeven. Ook voor mij blijft dit een uitdaging en ga ik nog regelmatig onderuit. Ik zorg op een paar manieren voor balans in mijn leven. Ten eerste ben ik het minder belangrijk gaan vinden hoe het huis eruit ziet. Mijn kinderen hebben meer aan een mama die echt de tijd neemt om met ze te spelen, dan opgevouwen kleding in de kast. Ten tweede ga ik altijd eerst iets voor mezelf doen als de kindjes een dutje doen, voordat ik iets voor het huishouden of het gezin ga doen. Dus ik plof echt te midden van het speelgoed op de bank met een kop thee om een tijdschrift te lezen of een TED-talk te kijken voordat ik ga opruimen. Ten slotte zijn wij echt gezegend met ontzettend behulpzame (groot)ouders. De kinderen gaan met regelmaat een nachtje logeren. Dan kunnen we samen iets leuks doen en een nachtje goed doorslapen. Wat een genot!

Wat doe je op een vrije dag?

Een vrije dag met mijn gezin beginnen we eigenlijk altijd met een gezamenlijk ontbijt en lekker lummelen in de pyjama. Duplotorens bouwen, hutten maken en knutselen. Daarna gaan we er altijd op uit. Ik ben enorm blij met de hoeveelheid kidsproof-koffietentjes in Rotterdam. Wij blij met een goeie bak koffie, kids blij met de ruimte om te spelen. Blijdorp, Plaswijckpark en de Rotterdamse musea staan ook regelmatig op de agenda. Door abonnementen is het heerlijk dat je na 1.5 uur ook gewoon weer naar huis kan gaan.

Rotterdammers zijn trots, ondernemend en direct.

Hoe vind je het om in Rotterdam te wonen?

Ik ben voor de liefde naar Rotterdam verhuisd. Ik woonde hiervoor in Amsterdam, werkte daar en mijn sociale leven speelde ook grotendeels daar af, dus het was best een stap. Het duurde dan ook even voordat ik helemaal was ‘geland’ in 010. Inmiddels heb ik twee kleine Rotterdammers op de wereld gezet, ben ik in deze stad aan het ondernemen en hebben we hier een huis gekocht, dus je kan wel stellen dat ik me ondertussen wel een Rotterdammer ben gaan voelen. Ik vind het een heerlijke stad om te wonen. Er gebeurt zoveel, de stad is enorm in beweging. Ik vind de Rotterdammer trots, ondernemend en direct. Terecht dat er zoveel aandacht voor de stad is!

Wat zijn je favoriete plekken in Rotterdam?

Ik heb een aantal favoriete plekken. De plek met de mooiste herinneringen is toch wel de Aloha Bar. In september 2016 zijn Oscar en ik hier getrouwd. Deze plek hadden we uitgekozen vanwege het prachtige uitzicht over de stad, het ‘circulaire’ karakter en het heerlijke eten. Op de dag zelf legde onze babs en goede vriend Thomas de link met de wildwaterbaan en ons leven, wat een rake metafoor. Vanaf dat moment is de Aloha natuurlijk super speciaal voor ons.

In de zomer en de zonnige herfstdagen daarna kan je ons vaak vinden bij Parqiet. De fijne sfeer, het terras op het grasveld en de lekkere taartjes zijn voor ons een reden om hier vaak te komen. Op woensdagochtend heel rustig, voor de kinderen alle ruimte om te spelen en in het weekend de plek om – bij gebrek aan een tuin – de hele dag rond te lummelen, met een kleedje, een boekje en van de lunch vloeiend over te gaan in de borrel.

Voor onze zaterdagkoffie gaan we vaak naar Ver van Hier, omdat Jurre daar zo lekker kan spelen en wij daar heerlijk op ons gemak koffie kunnen drinken. Vaak nemen we ook nog maar een broodje als lunch en is de zaterdagochtend weer omgevlogen!

Wat ik mis in Rotterdam? Leuke borrelplekken waar je met kids naartoe kunt!

Mis je iets in Rotterdam?

Leuke borrelplekken waar je met je kids kan komen, die mogen er nog wel wat meer bij! Ik kan me nog herinneren dat in het dorp waar ik ben opgegroeid een cafeetje was waar we op zondagmiddag kwamen. De ouders zaten beneden aan de borrel, terwijl wij boven in het ‘kindercafé’ aan het kleuren waren en filmpjes keken met limo en chips. Zoiets zou te gek zijn!

Waar shop je graag voor je kids?

Voor de kinderen kom ik graag bij Klein beginnen & GROOOT, en nu ik richting Hillegersberg ga verhuizen kom ik ook steeds vaker bij Little Department Store. De basis scoor ik eigenlijk altijd bij de Hema en Zara. En in het kader van verduurzaming ben ik ook een groot voorstander van de grote uitleen-/doorgeef-/ruilhandel met vriendinnen.

Wat wil jij je kinderen meegeven?

Met mijn coachees heb ik het altijd over hun waarden, dat is hetgeen waarop ik coach. Op een gegeven moment ben ik samen met mijn man gaan nadenken over wat voor ons de belangrijkste waarden zijn, onze ‘gezinswaarden’. Voor ons zijn dat: openheid, authenticiteit en verbondenheid, dit probeer ik mijn kinderen mee te geven. Met een open en nieuwsgierige houding naar de wereld kijken, ruimte voelen om echt jezelf te zijn en in contact staan met de mensen om je heen. Eigenlijk leren mijn kinderen dat misschien nog wel meer aan mij dan andersom bedenk ik me nu. Want is dat niet hoe ieder kind de wereld in gaat? Mijn kinderen leren dat zoveel mogelijk vast te houden, dat is mijn ultieme doel als moeder.

En last but not least: waar ga je op Kleine Rotterdammer allemaal over schrijven?

Voor Kleine Rotterdammer ga ik uiteraard bloggen over kidsproof hotspots in Rotterdam en omgeving, events en merken. Daarnaast zal ik herkenbare dagelijkse geluksmomentjes, worstelingen en overwinningen rondom het moederschap vanuit het perspectief als coach belichten, om zo -met een dosis luchtigheid en humor- tot nieuwe inzichten te komen.

Fotocredits: Sjoerd Booij Photography