Op dit moment ben ik alweer ruim 24 weken zwanger van ons tweede kindje. We weten inmiddels dat er nog een jongen bij komt (hoe leuk!) en de eerste echte voorbereidingen zijn begonnen. Maar is het nu echt heel anders, zwanger zijn van een tweede kindje?

Zwanger van een tweede kindje is in sommige opzichten écht wel anders

Ik vind persoonlijk dat er best wat verschillen zitten in de zwangerschappen. En om maar meteen met het grootste verschil te beginnen: er loopt nu al een peuter in huis rond. En grote broer Ruben, hoe lief hij ook is, heeft ook behoefte aan de nodige aandacht. Want sinds hij weet dat er een broertje onderweg is, wijkt hij niet van mijn zijde. Kroelen, dragen, spelen: you name it. Mijn peuter en ik zijn niet bij elkaar weg te slaan en dat is soms best lastig wanneer ik hem écht even niet kan optillen of de bank verkies boven het ’treinbaan bouwen’.

De Buik

Ik had het al vaker gehoord: als je zwanger bent van een tweede, is je buik een stuk eerder zichtbaar. Tja, daar moest ik ook aan geloven. Terwijl de extra kilo’s (gelukkig) achterwege bleven, was die eerste bolling snel te zien. Met wijde kleding kon ik het nog enigszins verbloemen, maar voor sommigen was het geen verrassing toen ik vertelde dat ik zwanger was: “Ja, nou je het zegt, ik dacht al iets te zien.” En toen was ik nog niet eens tien weken onderweg…

De tijd vliegt!

Daarnaast lijkt de tijd nog sneller te gaan met een baby in mijn buik. Soms vraagt iemand mij hoe lang ik al zwanger ben en negen van de tien keer moet ik echt even nadenken voordat ik antwoord kan geven. Herkenbaar?

En natuurlijk is er ook weer veel zoals vanouds…

… zoals de eerste trapjes in mijn buik die bijzonder blijven en zo is elke echo weer een klein cadeautje. Daarnaast zijn de kwaaltjes niet heel erg anders, maar dat geeft me tegelijkertijd ook een fijn gevoel. Want, door het herkennen van de kwaaltjes weet ik ook dat het wel goed zit in mijn buik. Tenslotte is ook mijn afkeer van positiekleding nog steeds niet minder. Ik verbaas me elke keer weer hoeveel printjes, felle kleuren en glitters tevoorschijn worden getoverd op zwangerschapskleding. Alsof je er als mom-to-be ineens als een kerstboom of met teksten op je buik bij wilt lopen. Nee! Je snapt het: ik draag zo lang mogelijk mijn eigen kleding en blijf wanhopig zoeken naar positiekleding die wél leuk is. Tips, anyone?