Kinderen fotograferen is best lastig. Omdat ze vaak zo extreem bewegelijk zijn en (lang) niet altijd doen wat jij voor ogen had, komt niet altijd die topfoto uit de camera die jij misschien gewild had. Elke leeftijd heeft ook weer zijn eigen uitdagingen: baby’s kunnen niet zo heel veel kanten op en dan ben je na 100 foto’s in de box wel weer klaar, opgewonden peuters zijn vaak zo razendsnel dat ze bijna niet bij te houden zijn en kleuters gaan ineens op elke foto een gekke bek trekken. Maar er zijn natuurlijk ook wat tips waarmee je betere foto’s van je kids kunt maken, lees snel verder!
Met deze 5 tips kun je je kinderen goed op de foto zetten
Tip 1: wees klaar voor actie!
Bij ons ligt de camera altijd midden in de huiskamer, gereed voor gebruik. Niks werkt zo slecht als te moeten zeggen: “Oh wacht even, mama pakt even de camera!”. Zorg er dus voor dat hij voor het grijpen ligt: uit een tas, met opgeladen batterijen en op een handige centrale plek in de huiskamer. Zo pak je de camera veel eerder en raken je kinderen er ook meer aan gewend dat je je af en toe verstopt achter een camera. En juist die alledaagse momenten in en om het huis die het leven met kinderen typeren, zijn vaak zo leuk om vast te leggen! Niet alleen maar de bijzondere uitjes waar de camera een keer mee naartoe wordt genomen. Nee, bij ons gaat de camera dus ook geregeld mee naar de supermarkt, naar de Hema, naar de kinderopvang en bij een rondje fietsen in de wijk.
Tip 2: duik in de belevingswereld van je kinderen
Foto’s die recht van voren zijn genomen en vanuit het standpunt van een volwassene zijn vaak helemaal niet zo aansprekend. Je kijkt het kind een beetje in de haren en je ziet niet echt wat ze aan het doen zijn. Daal dus eens af naar de belevingswereld van je kind. Letterlijk door je knieën gaan dus, of zelfs op de grond gaan liggen als je kind daar speelt. Op die manier kun je het gezicht veel beter fotograferen en goed scherpstellen op de ogen. Wees ook niet te bang om wat dichterbij te komen zodat je af en toe een mooi beeldvullend portret kunt maken.
Tip 3: neem de tijd en experimenteer
Je ziet het heel vaak gebeuren in de speeltuin: kind komt aan en gaat op de glijbaan. Papa of mama rent gelijk mee en wil direct van de eerste actie al foto’s maken. Vaak werkt dat niet zo goed, want je kind is ook nog even zijn draai aan het vinden. Pak dus niet direct je camera erbij als je kind wat leuks gaat doen, maar speel eerst eens even lekker mee. En pak daarna pas je camera, als je kind niet eens meer door heeft dat jij even wat anders gaat doen. Soms mis je dan net een leuk moment. Jammer dan, je gaat vast nog 100 keer naar de speeltuin met je kind dus dat komt dan wel een andere keer.
Wees ook creatief in je perspectief. Soms is het juist heel leuk om niet je kind te fotograferen maar juist wat hij aan het tekenen is of hoe haar laarzen in de plassen stampen. Als je kind lekker aan het spelen is, neem dan eens de tijd en zoek wat verschillende perspectieven op. Klim zelf eens omhoog in het klimrek om naar beneden te fotograferen. Of laat de rotzooi op de grond liggen en fotografeer daar eens doorheen.
Tip 4: maak het leuk voor je kind
De momenten dat je kind vrijwillig gaat poseren voor de camera zijn maar heel zeldzaam. Als je dan toch een bepaalde foto wilt maken, zorg dan dat je het leuk maakt voor je kind. Maak samen plezier, maak een grapje, geef complimenten, heb een gesprekje en doe eens gek. Bij onze kleuter is momenteel het gekke bekken trekken helemaal de hit, dus die moeten van haar ook altijd op de foto. Maar als jij er vervolgens ook heel hard om lacht, krijg je daarna vanzelf een echte lach te zien. En dan maak je dus nog een foto. Soms helpt het ook om te vragen of je kind bijvoorbeeld een foto wil maken voor opa en oma van de nieuwe schoenen, hoe hoog ze al kunnen springen of iets anders nieuws. Hierna kunnen ze de foto zelf uitprinten en opsturen.
Kinderen vinden het ook heel erg leuk om mee te helpen fotograferen, dus laat ze dat ook vooral doen (met jouw hulp natuurlijk). Daarmee krijgen ze er zelf ook veel meer lol in. En soms zit er per ongeluk een topfoto tussen de shots die ze van hun zusje hebben gemaakt. En de 100 andere gooi je gewoon weer weg!
Tip 5: snap wat je doet
Het is heel frustrerend als je een middag in de ballenbak bent geweest en al je foto’s zijn bewogen of te donker. Je camera kan prima overweg met deze situatie, maar in de automatische stand gaat het dan snel niet meer goed. Het is dus belangrijk dat je je camera goed leert kennen. Weten wat je moet aanpassen aan de instellingen, zodat je camera helemaal goed staat als een bepaalde situatie zich voordoet. Je kunt hier bijvoorbeeld een cursus voor volgen en zo leren hoe je je instellingen van je camera goed kunt aanpassen en hoe je met het beschikbare licht en composities kunt werken. Kids zijn maar één keer klein, dus je kunt ze maar beter goed op de foto zetten, toch?
Wil je meer weten over het goed op de foto zetten van je kinderen? Volg dan eens een cursus kinderfotografie bij Studio Wanderlove in Rotterdam. Wees er snel bij, want er zijn voor 2019 nog een paar plaatsen beschikbaar. Meer weten? Bekijk dan de website van Studio Wanderlove.
Ik ben getrouwd met Bas en moeder van 2 gezellige meiden van 4 en 2 jaar. Samen met mijn man heb ik een fotografie bedrijf, waarin we huwelijken en gezinnen fotograferen en fotocursus geven. Daarnaast werk ik 4 dagen per week in het bedrijfsleven. Voor mij een ultieme combinatie van mentale en creatieve uitdaging! Mijn grote liefdes: mijn gezin, fotografie, gezelligheid met vrienden en familie, Zuid-Afrikaanse wijn, lekker eten, chocolade, mooie landschappen en kunstmusea.
Foto: Gerjanne Fotografie
Laat een reactie achter