Jurre is een draak als het op eten aankomt. Maar echt.

Broccoli in zijn knuistje

Toen Jurre een baby van zes maanden was, startten we vol vertrouwen met de eerste hapjes. We boden hem alles aan volgens de Rapley methode: een hele stronk broccoli in zijn knuistje, zodat hij de echte textuur en kleur kon ervaren. Hij kreeg nog steeds borstvoeding, dus dat hij niet helemaal begreep hoe je zo’n stronk broccoli nou naar binnen werkte, maakte niet uit. Door hem zo alle smaken en texturen te laten ontdekken zou je een goede eter krijgen, was de gedachte. En wat kon hij eten zeg! Alles wat we hem voorschotelden verdween in zijn mondje (of in elk geval in de goede richting). Wat was ik trots op mijn goede eter! Glunderend dacht ik al aan de avonden waarop we gezellig met z’n allen zouden eten en de dag met elkaar zouden doornemen. Wat een genot!

Het is een fase, het is een fase

Wat de aanleiding was is ons nog steeds een raadsel, maar op een gegeven moment was het over. Hij wilde geen stronkjes broccoli meer. Geen reepjes pastinaak. Bruine bonen en kikkererwten waren nog een tijdje ok, maar uiteindelijk verdwenen die ook naar de zwarte lijst. Jurre at geen groenten meer.

Het is vast een fase, dachten we. Zoals alles een fase is, of in elk geval is het een mantra wat me helpt om mijn hoofd koel te houden in ingewikkelde opvoedsituaties. Z’n havermoutontbijtje, boterhammen, fruit en rozijntjes: dat was allemaal prima. Zelfs een stukje franse kaas of gerookte zalm verdwijnt naar binnen. Maar dat avondeten? Nope. Geen interesse. Alles hebben we geprobeerd. Jurre mocht helpen met koken, kijken hoe ik in de pannen roerde. Joh, hij staat op zijn krukje naast me met het koksmes tomaten te snijden! Sapjes, smoothies, rauw, geprakt, gekookt. Alles. Met honger naar bed, wel een toetje, geen toetje. Hij. Eet. Het. Niet.

Pannenkoekdag

Een ding eet hij wel. Pannenkoeken. En dan vooral “groene koeken” met spinazie. Gelukkig maar, want elke dag pannenkoeken van witte bloem en bestrooid met suiker is nou ik niet helemaal wat ik voor ogen heb als voedzame maaltijd. Dus toen ik afgelopen weekend het boek “Pannenkoekdag” zag staan, was ik meteen verkocht. Een kookboek met 60 recepten voor pannenkoeken, gebruikmakend van 15 verschillende soorten meel. Dat is echt wat voor ons!

Pannenkoekdag

Bij ons is het vanaf nu een paar keer per week Pannenkoekdag. En verder? Laten we hopen dat als hij volwassen is, er weer wat meer naar binnen gaat dan pannenkoeken.

Pannenkoekdag is een kookboek met 60 gezonde recepten voor ieder moment van de dag.
Het boek koop je bijvoorbeeld via bol.com.