Mijn kleuter is dol op muziek. Wanneer de radio thuis aanstaat, lijkt hij zich te ontpoppen tot een muzikaal ventje dat oprecht geniet van het geluid dat uit de speakers galmt. En nu hij bijna 5 jaar oud is, vind ik het de hoogste tijd om met hem naar een kinderconcert van het RPhO (Rotterdams Philharmonisch Orkest) te gaan. Laat die muzikale opvoeding maar beginnen!

Muziek en de ontwikkeling van kinderen

Toen Ruben nog maar 2 jaar oud was vond hij muziek al prachtig, kijk maar naar de foto boven dit artikel. Extra gelukkig was hij wanneer hij bij zijn opa en oma Poes (mijn ouders) was, want daar staat de muziek altijd net wat harder én zoekt opa de leukste deuntjes voor hem uit. Als moeder kan ik dit alleen maar toejuichen, want wist je dat muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen? Door het luisteren naar muziek kunnen kinderen beter ‘echt leren luisteren’, leren ze klanken beter herkennen en dat is dan weer gunstig voor de taalontwikkeling. Mooi toch?

3 tips voor het bezoeken van een kinderconcert

Vroeger zette mijn moeder in huis vaak klassieke muziek op. Niet te zwaar, maar mooie melodietjes die ik nu, zoveel jaren later, nog steeds herken als ik ze ergens hoor. Ik wil dit ook graag meegeven aan mijn kids en nu Ruben dus bijna 5 wordt, neem ik hem maar wat graag mee naar een familieconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, hét orkest van Rotterdam. En omdat dit voor ons de eerste keer wordt, verzamelde ik vast wat tips om het voor ons allebei zo leuk mogelijk te maken. Want misschien herken je het wel: voor kleintjes kan het soms lastig zijn om lang stil te zitten zonder dat de verveling toeslaat.

#1. Ga voordat de voorstelling begint nog snel even met je mini naar de wc. Grote kans dat hij of zij het toch wel spannend vindt en dat een keertje extra plassen geen kwaad kan.

#2. Neem voor tussendoor iets te eten en drinken mee. Mocht het even gedaan zijn met de concentratie of de honger toeslaan, dan heb je munitie achter de hand.

#3. Laat het gaan! Ik heb me laten vertellen dat het juist de bedoeling is dat kids helemaal opgaan in wat ze te horen en te zien krijgen. Dus mocht je kleine gaan springen van enthousiasme of keihard meezingen: let it go!

Binnenkort te horen en zien in Rotterdam

En nu ben je vast benieuwd wat er komende maanden allemaal voor moois op het programma staat. Kleine Rotterdammer tipt je graag 4 kidsconcerten van het Rotterdams Philarmonisch Orkest. Goed nieuws: er zit ook een gratis concert bij!

Zondag 21 oktober in het Timmerhuis | Kidsconcert Droevigeluidje (4+)

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober vindt het kamermuziekfestival ChambeR plaats. Tijdens dit festival is er ook van alles te doen voor kids, waaronder het kidsconcert Droevigeluidje. Hier maak je kennis met een droevig geluidje. Het geluidje zou zo graag eens wat vrolijker klinken, maar hoe doe je dat? Is een vrolijk geluidje hard of juist zacht? Hoog of juist laag? Lang of juist kort? Langzaam of snel? Het droevig geluidje gaat samen met de kinderen met muziek en dans op zoek naar vrolijkheid.

Zondag 21 oktober in Museum Rotterdam | Dichter bij de dieren

Tijdens ChambeR kun je met kids ook naar de gratis voorstelling Dichter bij de dieren. De musici nemen je mee door de dierentuin en vele dieren zal je ook muzikaal terughoren in Camille Saint-Saëns’ ‘Le Carnaval des Animaux’, oftewel het Carnaval der Dieren. Van slenterende schildpadden tot springende kangoeroes en van balkende ezels tot de flamboyante zwaan. Tijdens deze rondleiding door de dierentuin hoor je de verhalen van Toon Tellegen. In deze verhalen hoor je wat de dieren hebben meegemaakt en wat hun persoonlijke kenmerken zijn. Loop je met de musici mee door de dierentuin? De toegang is gratis, maar reserveer vooraf je kaarten via de website van ChambeR.

Zondag 2 december in de Doelen | Sint Sing Along (3+)

Op zondag 2 december komen Sinterklaas en zijn Pieten langs bij het RPhO met een nieuw avontuur. Naast een spannend verhaal, verteld door de Sint, kun je samen met het kinderkoor van Hofplein, de Pieten en een ensemble van het RPhO Sinterklaasliedjes naar hartelust meezingen! Ga jij op 2 december naar Sint Sing Along?

Zondag 9 december | De ontdekkingsreis van Piccolo en Saxo (4+)

Het muzikale sprookje Piccolo, Saxo and Company van Joop Geesinks Dollywood is een speelse poppenanimatiefilm uit 1958. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt tijdens de vertoning van deze klassieker live de filmmuziek van de Franse componist André Popp. Theater Terra, groot in poppentheater, neemt na de film het publiek verder mee op avontuur, wanneer de poppen Piccolo en Saxo uit de film het podium op stappen en hun ontdekkingsreis vervolgen. Ga jij ook mee?

Enthousiast geworden over de kidsconcerten van het RPhO en wil je kaarten bestellen? Ga dan naar de website van het RPhO voor meer informatie over tijden, prijzen en beschikbaarheid. Informatie over Droevigeluidje en Dichter bij de dieren tref je aan op de website van ChambeR. Have fun!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het RPhO. Foto: Annemarie Andriessen.