Baby’s die een kunstwerk voor boven de bank uitkiezen, are you kidding me? Nope, het lijkt misschien onmogelijk, maar baby’s hebben écht een eigen smaak wat beeldende kunst betreft. En je kunt het zelf gaan uittesten, want op zondag 17 juni organiseren Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam de Kinder-Kunstsalon. Een superleuk Vaderdag uitje waarbij kinderen vanaf drie maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen.

Baby’s en kunst

Vanaf ongeveer drie maanden oud kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85% van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren. Ondanks dat jonge kinderen zich nog niet kunnen uitspreken, betekent het niet dat zij geen esthetische voorkeuren hebben. Dat ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.

Wetenschappelijk onderzoek

Het feestelijke event op zondag 17 juni in Kunstuitleen Rotterdam is onder andere geïnspireerd op het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen, waarvoor ze tal van prijzen en onderscheidingen ontving, is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld.

Eerder onderzoek uit 1963 gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wit tekeningen kijken; deze bevindingen worden nog steeds toegepast in hedendaagse babyproducten. Danko-McGhee was benieuwd wat de invloed was van iPads, televisie en de omgeving waarin een kind opgroeit. Ze onderzocht dit door baby’s overal ter wereld verschillende beelden voor te schotelen, van een kleurrijk abstract schilderij, een zwart-witte tekening tot een foto van de baby zelf en beelden van tekenfilmfiguren Dora the Explorer en SpongeBob SquarePants.

Kinder-Kunstsalon

Een enorm doek, een klein werk, abstract of figuratief, kleurrijk of juist heel ingetogen – welke kunstwerken zouden de allerkleinsten aanspreken? Met een aanbod van ruim 11.000 kunstwerken die te huur en te koop zijn, is Kunstuitleen Rotterdam een van de meest uitgebreide uitleencollecties van het land. Voor iedere smaak en voor iedere ruimte is er iets te vinden. En het leuke is, je kunt het favoriete werk direct lenen en mee naar huis nemen.

Tijdens de Kunstsalon krijgen ouders handvatten hoe ze met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. We praten over kleuren en vormen die we aanwijzen en beschrijven. Ouders zingen een liedje voor hun baby of lezen een klein gedichtje voor. Het is een gezamenlijk avontuur, waarin de interactie tussen ouder en kind centraal staat.

Naast de mini tours (voor baby’s, peuters en kleuters) zijn er twee workshops. Ook boekenwinkel de kleine kapitein is aanwezig met een voorleeshoek en de Rotterdamse zangeres Daisy Cools zingt artsy lullabies.

Wil je meer weten over de Kinder-Kunstsalon? Bekijk dan hier het Facebook-event voor meer informatie. 

En ben je op zoek naar een leuke kindvriendelijke lunchplek voor na het event? Ga dan naar Picknick Rotterdam of het Douwe Egberts Café. Wil je graag biologisch & vegetarisch eten? Dan kun je zelf opscheppen bij het uitgebreide buffet van Spirit in de Groene Passage

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren