De decembermaand is een periode van reflectie, van samenzijn en van feestelijkheden. Maar voor veel vrouwen is het ook een maand waarin er “even” nog meer ballen de lucht in moeten worden gehouden. Want al die feestelijke samenkomsten moeten wel perfect zijn, toch?

Hou jij ook zoveel (kerst)ballen in de lucht?

Uitpuilende agenda’s en torenhoge verwachtingen

De decembermaand is er eentje met uitpuilende agenda’s en torenhoge verwachtingen. De sinterklaaskadootjes moeten overeenkomen met de verlanglijstjes en ook nog in balans zijn met die van de broertjes en zusjes. En stiekem ook met die van de kids in de klas, de buurkinderen en de neefjes en nichtjes, want stel je voor dat er anders gepruild wordt. Surprises voorzien van geestige gedichten moeten worden gemaakt voor het heerlijk avondje met je schoonfamilie, de kinderen hebben ook hulp nodig voor de surprises op school en met het hockeyteam. Oh, en vergeet dat dobbelspel met je collega’s niet!

Zodra die goede Sint het land weer heeft verlaten, is het meteen tijd voor alle kerstperikelen. Op de agenda staan een pinterest-waardig aangekleed huis, kinderen in prachtig afgestemde nieuwe ensembles, handgeschreven kaarten met persoonlijke kerstwensen en meerdere kerstdiners waar Jamie en Nigella een puntje aan kunnen zuigen. En dan is er in aanloop naar de kerstdagen natuurlijk ook nog het bring-your-own kerstdiner met je team, de kerstborrel met je buren en de kinderen hebben ook nog een kerstontbijt in de klas waar kersthapjes voor dienen te worden gemaakt. In 70-voud. En gezond natuurlijk.

En om de maand dan nog even af te toppen moet er natuurlijk ook nog een knalfeest worden georganiseerd met Oud & Nieuw, waarbij er met vrienden wordt gefeest alsof je de volgende dag helemaal niet alweer om 7 uur wordt gewekt door een klein peuterlijfje dat zich bij je in bed wurmt.

En dit alles perfect graag!

kerstbal

Meer ruimte voor jezelf creëren betekent vooral loslaten

Herkenbaar? Wauw, wat een drukte, wat een torenhoge verwachtingen. En dat allemaal bovenop die toch al behoorlijk goed gevulde agenda van een moeder! Geen wonder dat we in januari allemaal voornemens hebben om echt eens wat meer tijd te maken voor onszelf, ruimte in te plannen voor date nights met je man, of dat we willen leren om vaker “nee” te zeggen als je agenda al aan alle kanten uitpuilt.

Maar waar komt deze drang om al die ballen in de lucht te houden toch vandaan? Waarom zeggen we niet wat vaker nee? Aan wiens verwachtingen proberen we te voldoen? Waardoor komt het dat we zulke ploeteraars worden, die alles zo perfect willen doen?

De decembermaand is een perfect voorbeeld van wat er op dagelijkse basis ook gebeurt. Je doet allerlei dingen, omdat je dan denkt dat je op die manier kunt voldoen aan de verwachtingen van een rol als “de perfecte moeder” of “de warme gastvrouw”. Aan deze rollen kleven bepaalde overtuigingen, zoals “om een perfecte moeder te zijn, MOET de sinterklaasavond perfect verlopen” of “als een warme gastvrouw MOET het huis perfect aangekleed zijn en het diner tot in de puntjes verzorgd”. Met deze overtuigingen creëer je als het ware eigen wetboek, gevuld met al jouw “moetens”.

Je raadt het al: om meer ruimte te creëren voor jezelf, zal je deze overtuigingen moeten onderzoeken om ze vervolgens los te laten. Welke waarde vertegenwoordigen zij? Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je wel voldoet aan je eigen waarde, maar geen dingen meer hoeft te doen die je eigenlijk niet meer wilt? Hoe kan je ont-moeten?

Decemberkado voor jezelf

Misschien is het meest waardevolle decemberkado wat je jezelf kunt geven wel tijd en ruimte om te ont-moeten. Opnieuw invulling te geven aan die diverse rollen die je vervult, te onderzoeken of je dat met wat meer mildheid kunt doen. En die kerstdiners? Die zijn ook gezellig zonder een chefwaardig menu!

Happy holidays!

Wil jij ook leren hoe je kunt ont-moeten? Iris verzorgt op 3 februari een dagspecial “Ont-moeten in 1 dag”, waar nog een paar plekken voor beschikbaar zijn. Kaartjes met korting zijn tot en met 31 december hier te verkrijgen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren