Wow mensen, wat vliegt de tijd! Deze maand werk ik alweer 3 jaar voor mijzelf als zzp’er. Een hele mijlpaal vind ik zelf, en nee, natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot en ben ik de nodige valkuilen tegen gekomen. Daarom deel ik graag mijn 5 tips voor iedereen die ook voor zichzelf wil beginnen. Go for it!

5 tips voor startende ondernemers

#1. Begin met een goed idee

Allereerst: begin met een goed idee! Welk gat in de markt heb je gevonden of welk probleem kun jij voor je klanten oplossen? Een webshop beginnen waar er al verschillende van zijn, is niet altijd zinvol. Zorg dat je onderscheidend bent en dat potentiële klanten meteen weten waarom ze bij jou moeten zijn.

#2. Netwerken tot je erbij neer valt

Als ik terugkijk in de tijd, heb ik 90% van mijn opdrachten aan mijn netwerk te danken. Natuurlijk heeft mijn blog Kleine Rotterdammer hierbij geholpen, maar ook buiten mijn blog om heb ik veel opdrachten via mijn netwerk gekregen. Weet je niet hoe je moet beginnen? Maak dan een lijstje van mogelijke connecties die je aan iemand anders kunnen voorstellen en nodig hen uit voor een kop koffie. Misschien levert het je niet meteen iets op, maar nee heb je en ja kun je krijgen.

#3. Geef niet op

Ik weet niet precies hoeveel nachten het zijn geweest, maar ik heb er aardig wat wakker gelegen. Krijg ik wel genoeg opdrachten als zelfstandig Communicatie Adviseur en wat als ik een keer geen werk heb? Allemaal zorgen die erbij horen en heel normaal zijn. Laat je er echter niet door van de wijs brengen en stick to the plan. Ondernemen brengt nou eenmaal onzekerheid met zich mee, maar uiteindelijk komt alles goed. Echt. Zolang je er maar in gelooft, jezelf blijft en doorzet.

#4. Wees lief voor jezelf

Voor jezelf werken betekent vaak ook hard werken. Je zal niet snel ‘nee’ zeggen tegen nieuwe opdrachten. En wist je dat je alleen maar goede prestaties kunt leveren als je goed in je vel zit? Zorg daarom goed voor jezelf. Heb je een keer zin om uitgebreid buiten de deur te ontbijten voordat je aan het werk gaat? Gewoon doen, dan ben je daarna waarschijnlijk veel productiever.

#5. Zorg voor inzicht in de je financiën

Misschien wel het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je inzicht hebt in je financiële situatie. Maak voor jezelf een overzicht van je kosten (ook het salaris dat je jezelf wilt betalen) en de opbrengsten en werk met een eenvoudig boekhoudprogramma. Vergelijk vooraf de verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar, zodat je zeker weet dat je het programma kiest dat voor jou werkt.

Heb jij nog tips voor startende ondernemers om dit lijstje mee aan te vullen? Deel ze in een reactie onder dit bericht, dankjewel!