Ik kan me nog herinneren dat Boris net geboren was en ik me met volle overgave stortte op het geven van borstvoeding. Want hé, ik moest wel een goede moeder voor onze pasgeboren aanwinst zijn. Helaas bleek borstvoeding geven minder makkelijk dan ik dacht en stond ik al snel voor een dilemma: doorgaan met borstvoeding of overstappen op flesvoeding?

Genoeg melk voor een heel weeshuis

Borstvoeding is wat mij betreft iets moois. Het feit dat je eigen lichaam in staat is om zelf je kindje te voeden én de intieme band die het schept: ik wilde het bij beide jongetjes zo graag doen! Bij Ruben bleek ik al snel een flinke overproductie te hebben waarbij de melk letterlijk uit mijn borsten spoot. Net echt fijn drinken voor een klein baby’tje en dus besloot ik een paar dagen na zijn geboorte om te gaan kolven. En het resultaat mocht er zijn: dagelijks had ik genoeg melk om mijn kleine meneer te voeden én elke dag kon ik ook nog eens een liter melk voor hem invriezen. Zelfs toen ik stopte met borstvoeding omdat ik weer ging werken, kon ik nog maanden vooruit met de voorraad die in de vriezer lag.

Borstvoeding geven aan een tweede kindje

En dus moest Boris ook door mijn lijf gevoed worden. Met volle moed begon ik eraan, maar ook dit keer was er een flink melk-overschot. Op advies van de kraamverzorgster ging ik Boris op een andere manier voeden, waardoor er meer tijd zat tussen het aanleggen aan dezelfde borst. Klonk als een goed idee, maar ik hield er al snel een borstontsteking aan over. Dan de kolf maar weer proberen, alleen was dat met nog een peuter in huis een hele uitdaging. Want 3 uur per dag kolven is best te doen, zolang er niet nog iemand is die je aandacht hard nodig heeft.

Flesvoeding: een goed alternatief

Ik vond het een lastig besluit, maar toen de knoop inmiddels was doorgehakt en ik definitief voor flesvoeding had gekozen, viel er echt een last van me af. Geen geknoei meer met teveel melk, geen urenlange kolfsessies meer op bank en weer wat meer aandacht voor de grote broer die dat zo nodig had. En waar moedermelk natuurlijk het allerbeste is voor kleintjes, is flesvoeding wat mij betreft een heel goed alternatief.

Flesvoeding van geitenmelk

Twee weken geleden was ik op het In de Wolken Festival. Hoewel ik misschien niet direct tot de doelgroep behoor (lees: zwanger of net bevallen), vond ik het wél heel leuk om er inspiratie op te doen en nieuwe merken te leren kennen. Zo ook Kabrita, bekend van de geitenmelk flesvoeding. Tot voor kort had ik er dus nooit bij stilgestaan dat geitenmelk een goed alternatief is voor flesvoeding op basis van koemelk. Deze melk, afkomstig van Nederlandse geiten, bevat waardevolle ingrediënten zoals DHA omega-3 vetzuren en GOS voedingsvezels. En ook al is Boris al ruim anderhalf, hij krijgt voordat hij ’s avonds naar zijn bedje gaat nog steeds een flesje Kabrita geitenmelk. Wat mij betreft is dit flesje dé ideale afsluiter van de dag. Slaapt Boris lekker van, en wij dus ook.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kabrita. Wil je meer weten over flesvoeding gemaakt van geitenmelk? Bekijk dan hier de website van Kabrita