Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar soms betrap ik mezelf erop dat ik net iets te vaak met mijn mobiele telefoon in de weer ben. Hoogste tijd om hier verandering in te brengen!

Onafscheidelijk zijn wij, mijn nieuwe iPhone 8 en ik. En ik gebruik ‘m ook echt overal voor hoor. Zo blijf ik op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt, deel ik updates over mijn eigen leven op Instagram en maak ik foto’s van de schattige snoetjes van mijn jongens. Oh ja, werk, bankzaken, shoppen en muziek gaan tegenwoordig ook allemaal via de telefoon. Handig! Maar soms, heel soms, irriteert het me dat ik mijn telefoon dus altijd in de buurt heb én dat ik heel snel geneigd ben om naar een scherm te turen in plaats van naar mijn loved ones. En dus startte ik mijn zoektocht naar manieren om net iets minder met mijn telefoon bezig te zijn. Misschien heb jij er ook iets aan?

Zo kun je het gebruik van je mobiele telefoon verminderen

#1. Maak thuis duidelijke afspraken

En nee, niet alleen ik maar ook manlief betrapt zichzelf er soms op dat het best iets minder kan met zijn mobiel. Daarom maken we afspraken met elkaar. In het weekend bijvoorbeeld geen telefoon in de buurt als we met de jongens spelen en geen telefoon aan tafel als we aan het eten zijn.

#2. Wat is je schermtijd?

Vorige week werd dus mijn nieuwe iPhone 8 bezorgd. Dolblij met deze nieuwe aanwinst! Hij is een stuk sneller dan mijn vorige iPhone, heeft een betere camera en laat zien wat mijn schermtijd is. Oke, dat was dus even slikken toen ik het voor het eerst zag (iets met confrontatie), maar het wordt voor mij nu dus wel een sport om er iedere week wat minuten af te snoepen.

#3. Verstop je telefoon

En dan niet zodat je ‘m niet meer kunt vinden, maar wel op een plek waar je de telefoon niet snel zal pakken. Bovenop een kast bijvoorbeeld.

#4. Zet je meldingen uit

Wat mij enorm kan afleiden, zijn de meldingen die binnenkomen. Een notificatie op Facebook of een bericht via Marktplaats: ik ben geneigd om alles waar ik mee bezig was te laten vallen en me te storten op het ‘nieuws’ van mijn iPhone 8. De meldingen gaan uit, dag onrust!

#5. App!

Wist je dat er ook speciale apps zijn ontwikkeld die je kunnen helpen om minder tijd op je mobiele telefoon door te brengen? Een van die apps is Forest. Met deze app kun je zelf instellen hoe lang je focus moet houden op iets anders dan je telefoon. Behaal je je doel? Dan wordt je beloond met een boompje. Open je in de tussentijd toch andere apps? Dan gaat je boom dood. Zo kun je dus een heel bos bij elkaar planten. Mooie uitdaging toch?

Ik ben heel erg benieuwd of jullie dezelfde ervaring hebben met je mobiele telefoon: je bent er maar wat blij mee, maar soms mag het gebruik net iets minder. Deel je jouw ervaring of tips in een reactie onder dit bericht?

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met T-Mobile. De foto is gemaakt door Prisca Visser. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren